Teatro di Nascosto

Door mijn opleiding op en werk voor theaterschool Acsent kwam ik in 2016 in aanraking met Annet Henneman.  Op Acsent is Annet Henneman eens in de zoveel tijd te gast als gastdocent. Dit zijn weekenden waarin ze studenten mee neemt in de heftige realiteit van conflictgebieden door middel van reportagetheater. Annet ontwikkelde deze methode in de ruim 20 jaar ze in Italie woont. Eerst door met gevangenen (veelal maffiosi) theater te gaan maken en later met vluchtelingen en mensen die ze op haar reizen heeft leren kennen. Reportage theater is een krachtige manier om de persoonlijke verhalen van mensen uit conflictgebieden te vertellen.

Annet is een van oorsprong Nederlandse theatermaker maar inmiddels in Italië wonend en werkend en al 18 jaar bezieler van Teatro di Nascosto: Hidden Theatre. Annet begon net als Poppe Boonstra; bezieler van theaterschool Acsent,  op het Avek in Leeuwarden. De Akademie voor Expressie en Kommunikatie. Een school die beide makers gevormd en gescherpt heeft. Het was hier dat beiden in aanraking kwamen met het werkt van grotowski en beiden vormden rondom die ontmoetingen en lessen hun eigen pad.

Met de internationale groep vertelt Annet over het dagelijks leven van hen die in de wrede realiteit van oorlog, onderdrukking en geweld leven en worstelen met hun dromenvoor een ander leven. De acteurs uit deze groep komen uit Irak, Iran, Egypte, Syrie, Palestina, Koerdistan en andere conflictgebieden. Door middel van Reportage Theater en Radio Uitzendingen worden deze verre werelden met ons gedeeld.

Ik ondersteun Annet in haar werk door haar werk praktisch en artistiek te ondersteunen. Een samenwerking die al resulteerde in een bezoek aan Italie en een huiskamervoorstelling in Goes.